Imatge de la capçalera: Jove decadent de Ramon Casas

divendres, 24 de juliol del 2009

El llibre digital


(clica sobre la imatge per llegir el text)

En llegir aquest article, he recordat un examen de preavaluació de català que passàvem, fa uns anys, als alumnes de primer de batxillerat i en què incloíem un text que parlava del llibre digital. En aquell moment em va semblar un relat de ciència-ficció i em va causar una certa inquietud. S'atansa un món a l'estil de Fahrenheit 451, novel·la de Ray Bradbury que us recomano si no l'heu llegida, a l'igual que la seva versió cinematogràfica dirigida per François Truffaut. És a dir, anem cap a un món que destruirà l'objecte llibre? Espero que no, entenent per llibre el contingut i no el continent. Potser el que desapareixerà serà el paper i el cartró, però no la paraula. Gran tema de debat. ¿Tenen la culpa les noves tecnologies del fet que s'arraconi cada cop més la lectura?
Independentment de quina sigui la resposta, és evident que avui dia el llibre digital ja no és ciència-ficció, sinó realitat de plena actualitat- el mes passat, per posar un exemple, el conseller d'Educació afirmava que el proper curs un 30% de Centres utilitzarà el llibre digital.
Cal ser optimistes, el llibre en paper continuarà existint, però potser d'una forma més racional:
¿Imprimint quan algú compri, en comptes de comprar el que ja s'ha imprès? ¿Utilitzant el paper per continguts perdurables, clàssics literaris per exemple, en lloc de malgastar-lo en llibres de text, propagandes electorals, manuals d'instruccions...?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada